Hjem |  Forum |  Kalender

Liner og sikkerhed. (Dette punkt er vigtigt)

Disse to ting hører sammen. Når man sender metalklumper på 100 – 200 gram af sted med hastighed på 250 km/t, skal man tænke sig godt om. Linen skal kunne holde til belastningen, og loddet må ikke ramme nogen eller noget, fordi det flyver ukontrollabelt af sted i en tilfældig retning. Loddet skal altid fastgøres til line eller forfang med et egnet metalhægte. Ikke noget med en standard snaplås med svirvel. Ved fiskeri kan svirvler være en stor fordel. Men de må ikke være af messing. Erfaringer har vist, at messing udtrættes af belastningen, og derfor kan knække. Se i afsnittet om diverse grej eksempler på egnede svirvler og hægter.

 

Når du skal kaste, så kig op, og sørg for at kaste, så du hvis uheldet er ude, ikke rammer nogen. Husk det er dit ansvar!!!

 

Det er i reglen fiskeriet der bestemmer linetykkelsen. Den afhænger af fiskeart og bundforhold. Man vil gerne have den så tynd som muligt af hensyn til kastet, men man vil også gerne have forfang og fisk med på land igen. Det er ikke anderledes ved surf end ved andet fiskeri.

 

Det der er anderledes, er den belastning man udsætter de yderste meter af linen for under kastet. Man binder derfor en slagline yderst på den egentlige fiskeline. Se separat afsnit om knuder eksempler på egnede knuder. Slaglinen skal ligge mindst 6-8 gange rundt om spolen på hjulet når man kaster. Det er klogt at tilpasse den rimeligt godt, for hvis den er alt for lang, hæmmer den kastet. Slaglinen skal være almindelig monofil nylonline. Grunden til dette er, at nylonlinen er elastisk, og derfor ved at give sig lidt, beskytter knuden mod lidt af chokpåvirkningen under accelerationen. Baglinen kan være hvad som helst, du har lyst til at bruge. Dog gælder der ved kastekonkurrencer også regler for hvilken bagline man bruger.

 

Tabel for slagliner.