Hjem |  Forum |  Kalender

Seminar / specimen Cup 23-25. maj, 2003

Tekst og billeder af Peter Østrup Jensen

Klik på et billede for at se det i fuld størrelse.

 

Fig. 1. Hvad er det for en fisk ?

 

Fang fisken - vind præmien - læs bogen !

Den flotte fisk siger stort set alt om Specimen Cup. Hvis man vil vide mere, er det en god idé at læse historen til ende.

Som noget nyt blev Specimen Cup introduceret i forbindelse med forårs-seminaret. Det fælles tema var at fange flere arter. Derfor indledtes arrangementet med en lille appetitvækker i form af et besøg på Øresunds Akvariet i Helsingør. Det øvrige tema var nemlig agn. Til dette holdt havbiolog Jens Peter Jeppesen, Jesper Fohrman, Kristian Ørsted Pedersen og Peter Thain (England) spændende indlæg om fiskenes menuer og bait-presentation.

TIlbage i hytterne hos Dansk Folkeferie i Gilleleje blev den nybryggede surfcasting øl nydt, mens de sidste forberedelser til morgendagens konkurrence blev gjort.

Kl 7.00 lørdag morgen stod Rune og Peter op for at afmærke banen til Specimen Cup 2003. Det lykkedes rent faktisk. Nu behøver bestyrelsen ikke plage de to mere med den slags morgen-tortur. Konkurrencen startede kl. 9.00 og sluttede kl. 17.00. Der blev fisket i par fra faste pladser.

 

Fig. 2. Stranden ved Dansk Folkeferie, der husede plads 1-5.

 

Hver fisk gav 10 point og hver cm gav 1 point. Hver art gav 50 point. Hvert hold måtte højst indmåle 3 fisk af hver art. Der måtte fiskes med naturlig agn på bundrigger og med flåd. Det er regler, der lægger op til at fange flere forskellige arter i stedet for 10 m stakkels skrubber.

Fiskerne på stranden ved Dansk folkeferie havde sat næsen op efter storfangst i det mørke badekar. Men det blev kun til skrubber og hornfisk og den flotte fisk på figur 1. Dem, der fiskede længere ude end badekaret, altså på den lyse sandbanke, påstår, at skrubberne var lidt større her. Der er i øvrigt et pænt stykke vej derud - ca 140 m. Skrubberne blev taget på børsteorm og sandorm.

 

Fig.3. Anders´ hornfisk på børsteorm og flydeperle - bekvemt og sjovt.

 

Som noget nyt prøvede vi peeler-krabber. De gav større skrubber. Hornfiskene blev taget på flåd med sild og makrel samt på en af Dansk Surfcastingklubs specialiteter: børsteorm med flydeperle.

Fiskerne ved Rågeleje havde til arrangørenes overraskelse bedre fiskeri. Her blev det til ikke mindre end 6 arter. Skrubbe, ising, rødspætte, hornfisk, havørred (48 cm på flydeperle med orm) og endnu en af de flotte fisk. Desuden kom en pighvarre på land. Men da mindstemålet på pighvarre nyligt er steget til 35 cm kunne den ikke tælle med og kom straks tilbage i Kattegat. Den var nok glad for de nye mindstemål den dag.

 

Fig. 4. Stranden ved Rågeleje i april      

 

Fig. 5. Tages rødspætte på 46 cm.        

 

Tilbage i hytterne var spændingen stor inden revisorerne, Per og Niels, havde fundet frem til resultatet. I mellemtiden demonstrerede Peter Thain, hvordan man kan kende en peeler-krabbe.

 

Resultat: Specimen Cup 2003

Placering: Deltagere:

1 Tage Nielsen & Per Stouby

2 Jim Pedersen & Jesper Fohrmann

3 Niels Bramsø & Peder Langkær

4 Anders Post & Erik Thorsbjerg

5 Peter W Nielsen & Arne Jørgensen

6 Peter Thain & Kristian Ørsted Pedersen

7 Ivar Andreasen & René Dahl

8 Kenneth Finn Pedersen & Tommy Larsen

9 Rune Weischer & Peter Østrup Jensen

 

Fig. 6. Vinderne af Specimen Cup 2003 - Per og Tage.

 

Fig. 7. Jim og Jesper på andenpladsen  

 

Fig. 8. Niels og Peder på trediepladsen  

 

Fig. 9. Hvad skal vi med guld og sølv, når vi kan få kølig .... ?

 

De 5 første hold modtog et halvårs-abonnement på Fiskefeber, og fiskerne på podiepladserne blev yderligere præmieret. Vinderne endda med vandrepokal.

Rosinerne i pølseenden kunne ånde lettet op. Med deres nuværende top-placering i DSK's pointcup havde de forlængst indset, at de ikke har plads til flere pokaler.

Efter veloverstået middag, var det tid til at dyppe snuden, almen praleri samt nye og gamle røverhistorier. Som sagt så gjort.

Alligevel kom vi atter tidligt op og blev klar til, hvad der for flere var weekendens højdepunkt - kasteinstruktion ved Peter Thain. Hvis man ikke allerede ved, hvordan han kaster, kan man lede efter ham på internettet. Han kaster langt. Vejret var perfekt, og der kom en del billeder i kassen.

 

Fig. 10. Startposition på Brigthon cast. Eet rigtig godt og enkelt kast, der dagen forinden sendte agnen ud på den lyse sandbanke. Bemærk vinklen mellem loddet og stangen.

  fig 10                               fig 11

Fig. 11. Slutposition på Brighton cast. Desværre nåede fotografen ikke at trykke i tide under selve kastet, men det er tydligt, at vægten nu er flyttet over på venstre fod, og hoften er drejet mod kasteretningen.

Prøv at sammenligne Peter Thains fodstilling med vinklen mellem loddet og stangen på udgangspositionen på Brigthon kastet.

 

Fig. 12. Bøj den stang, Anders ! Stangen er faktisk meget stiv. Find selv loddet.

 

Fig. 13. Så hatten passer. Arnes lod kan ses nedenfor til venstre for Thor.

 

Fig. 14. Rodney med fastspole. Loddet befinder sig for enden af linen, naturligvis.

 

 

Fig. 15. Kristians lod er lige foran Rodneys hoved.

 

 

Fig. 16. Rune Rodbender fyrer et hofteskud af.

 

 

Fig. 17. Peter W. Loddet ses til højre for stenen i billedets venstre kant.

 

 

Fig. 18. Renés lod kan ses 2 m over Arne

 

 

Fig. 19. Langkær langer til den. Hvor er loddet ?

 

fig 20                             fig 21

Fig. 20. Tage har lige fyret den af, og loddet ser ud til at være ca dobbelt så langt, som det er. Loddet er 6-7 cm. Med en lukkertid på 1/1000 sek skulle den kvikke nu kunne beregne et skøn for loddets fart i starten af Tages kast. Det går vist ganske tjept. Fig. 21. Anders lod kan også ses, men vinklen gør det mere usikkert at anslå farten.

 

Fig. 22. Ove debuterer. Bedre instruktion skal man lede længe efter.

 

Fotografen har valgt kun at bringe de kastebilleder, hvor der sker noget. Der er selvfølgelig mange flere billeder af gode kastere, men fotografen fik trykket for sent.

Det var svært at få begejstringen fra kastesessionen ned i et leje, hvor man kunne koncentrere sig om seminarets sidste indslag. Indsamlingen af agn, der ligeledes blev demonstreret af Peter Thain. Ved østmolen i Gilleleje prøvede vi at fange krabber. Alle vandhunde kunne her slå sig løs. Straks smed de fodtøjet og vadede ud i vandet på jagt efter krabber, rejer og orm. Den dag blev det sommer i Gilleleje.

 

Fig 23. Her kunne de godt finde på at gemme sig.

Efter et par timers jagt var drengene stadig ikke til at få op af vandet. Desværre fangede vi ingen peeler-krabber. Men soft-shell krabber (krabber der har peelet indenfor et par dage) fik vi nogle stykker af. Desuden fik vi praktiske tips om, hvor peelerne burde kunne fanges og hvordan.

Når vi nu også har fået demonstreret, hvordan vi kan kende og bruge dem, nærmer vi os det tidspunkt, hvor den første fisk bliver fanget på en dansk peeler. Det bliver spændende at se, hvad det fører til.

Seminaret blev afsluttet med formandens tak til både deltagere og arrangører.

På vegne af Dansk surfcastingklub takkes:

Først og fremmest alle deltagerne for godt selskab

Vino Fino for fino vino til præmiebordet

René for statuetterne

Fiskefeber for abonnementerne

Toms for chokolade i rigtig mængde til fornuftig pris

Gads Forlag for bøgerne "Havfisk og fiskeri i Nordvesteuropa " og "Gads Håndbog om Fisk"

Rune & Peter Ø som hovedarrangør af Specimen Cup

Jim for at lade os fiske på de bedste pladser i hans "baghave"

Kristian & Arne for afvikling af seminaret

Peter Thain for forrygende kastedemonstration og bait tips

 

Hiv og Sving

The Swingers

 

Og hvad med den flotte fisk ?

En småmundet gylte, såmænd !

Læs bogen