|
Børsteorm (Nereis virens) kan i dag købes levende i mange grejforretninger. Forretningerne har etableret deres egne beholdere, typisk i gamle frysere, med remedier fra saltvandsakvarier såsom pumpe og filter. I disse akvarier kan børsteormene holde sig længe. Men selv indpakket i tør avispapir kan de holde sig i en uges tid, hvis de opbevares i køleskabet. Blot er det vigtigt at se til dem hver dag, da de så at sige kan ”eksplodere”, når de dør. Deres blod er giftigt og det kan hurtigt ødelægge de andre børsteorm. Så fjern altid døde orm. Bliver papiret fugtigt, skal det også skiftes. Det kan være en daglig foreteelse.
De orm vi fisker med, er faktisk babyorm. De kan som voksne blive skræmmende store. Tykke som en voksens tommeltot og lange som en arm (80 cm). Selv i de størrelser vi bruger, kan de med deres store klosakse bide hul i en finger. Tænk ikke på hvad der kan ske med fingeren, hvis den bliver bidt af en voksen børsteorm. Børsteorm vokser hurtigt, og det værdsættes af producenterne. Modsat sandorme er de meget nemmere at dyrke, og det er hovedårsagen til, at børsteormen efterhånden er blevet den mest benyttede agn herhjemme. Foruden lystfiskere afsættes i dag store mængder børsteorm til foderformål til forskellige krebsearter.
Friske orme er orangerød i farven. I yngletiden bliver ormene grønne, men med forsat røde ben. Mindre orme er glimrende agn til rødspætte og mindre torsk. Større orm er god agn til ørred, bars, og torsk. Børsteorm kan med fordel agnes ved hjælp af en agnnål. Friske børsteorm er meget livlige, og så er det altså lidt nemmere at få dem på en lige agnnål fremfor en lille krog. En mindre håndfuld børsteorm agnet på en krog har vist sig særdeles effektivt til større rødspætter. |