Hjem |  Forum |  Kalender

 

Retur til Agn

Blåmusling (Mytilus edulis) er kendt af de fleste. Mange spiser dem, men som agn bruges den alt for lidt. Muslinger – og ikke kun blåmuslingen - er en af de bedste agn til fladfisk. Det gælder både kammuslinger, hestemuslinger og hjertemusling for at nævne de mere almindelige i danske farvande. Blåmuslingen er den nemmest tilgængelige, hvis man vil skrabe dem selv. Andre muslinger skal enten hentes på dybere vand eller graves.

Blåmuslinger kan nemt opbevares levende i en spand med havvand. Vandet må ikke være for varmt. Skift vandet hver anden dag og fjern de muslinger, som åbner sig, da de er ved at dø. Inden du putter dem i spanden, bør muslingerne vaskes, så vandet de opbevares i er renest muligt. I køleskabet kan de opbevares et par dage uden at ligge i vand.

Kødet på blåmusling er gulligt og relativt løst. Den kan derfor være vanskelig at få til at sidde fast på krogen. Med mindre man binder den fast med tynd agnelastik. Har du ikke brug for at kaste langt, kan det sagtens lade sig gøre uden agnelastik. Krog muslingen gennem den muskel, den bruger til at åbne og lukke skallen med.

Man kan koge de levende muslinger i 1-2 sekunder, altså blot dyppe dem i kogende vand, så de dør og åbner sig. Herved er de for det første meget nemmere at få ud af skallen, og for det andet bliver de en anelse fastere i kødet. Derved sidder de væsentligt bedre på krogen. Ved denne form for forberedelse skal muslingerne efterfølgende fryses, hvis ikke de bruges med det samme. En anden mulighed er at pakke dem ind i gazebind, som beskrevet under knivmuslinger. Opbevar dem i deres egen juice i køleskabet, og du har en meget effektiv agn.

I England bruges musling, der næsten er fordærvet. Den stærke lugt skulle gøre agnen endnu mere effektiv. Man kan enten opbevare muslingerne uden skal i deres egen juice indtil det lugter stærkt eller forberede dem i gazebind, og derefter opbevare dem i fri luft et par dage. Det gør dem også lidt mere i faste i kødet.

Blåmusling brugt enkeltvis er effektivt til rødspætte, ising og mindre torsk. Særligt om foråret finder man muslinger i maven på rødspætter. Man kan alternativt lave en stor agn af 3-4 muslinger, som bindes på krogen, og eventuelt i kombination med anden agn som fisk eller orm. Denne agn er særdeles effektiv til større torsk og hvilling.

Retur til Agn