Knivmusling (Ensis siliqua) er en aflang musling, der afhængigt af den enkelte art bliver op til 25 cm lang. Den lever – igen afhængigt af arten – fra omkring 4 meters dybde. Det er en relativ stor musling og kødfuld musling. Kødet er lyst og relativt fast.
Den er ikke nem at samle selv i Danmark. Det kræver dykkerudstyr. Efter en storm kan man ofte samle dem på kysten. Nogen gange fås den frossen i større dagligvarerforretninger. Knivmusling er en del af det franske køkken og indgår også i det kinesiske. Den smager som en blanding af blåmusling og hummer, og det er da vist ikke så dårligt endda. Knivmuslinger opbevares bedst i fryseren. Om skallen sidder på eller ej, gør ingen forskel.
Knivmusling kan kroges ved at føre krogen igennem kødet flere gange, og helst igennem foden, der er det mest faste af kødet. Men endnu bedre er det at benytte tynd agnelastik til at fæstne muslingen til krogen. Særligt hvis der skal kastes langt. Man kan også pakke en mindre klump ind i gazebind, som snøres til med sytråd. Herefter klippes det overskydende gazebind fra, så man har pæne runde og faste klumper med muslingekød. Disse klumper sidder godt fast på krogen. Man kan eventuelt lave klumperne på forhånd og enten opbevare dem på køl i muslingens egen juicen i et par dage, eller fryse dem.
Knivmusling er en udemærket agn til fladfisk i begyndelsen året. Den er også god agn til torsk om vinteren. Bedst er dog at kombinere knivmusling med andre typer af agn som fisk eller orm. Særlig godt er små stykker af knivmusling som afslutning på sandorm. Ising og skrubbe har svært ved at stå for denne kombination. Man kan også benytte knivmuslingen i sin fulde længde bundet med agnelastik på siden af et par krogede sandorme. Det er en meget effektiv agnkombination til torsk. |