Hjem |  Forum |  Kalender

 

                                               Bars på hel tobis

          

 I et stykke tid har vejret og arbejdet kommet i vejen for fiskeriet. Endelig var der en mulighed tirsdag den 1. juli. Jeg skulle dog lige over Hjørring for at sætte kæresten af på arbejde. En halv time senere var jeg ved Skagerrak, nærmere betegnet Nørre Lyngby.
 Jeg kørte langs kysten ned mod Løkken, for at se efter revle gennembrud eller andre revle formationer, som kunne holde på fødeemner. Jeg havde ikke kørt særlig langt, da jeg så at 2. revle lå tættere på land, og derefter gik den næsten vinkelret ud fra kysten. Der var nærmest skabt et hjørne, som samlede fødeemner, lidt ligesom nullermændene hjemme i husets hjørner, inden de bliver slugt af støvsugeren.
 Jeg riggede kun en stang til, da der var meget skidt i vandet, for hård vind havde stået ind på kysten de forløbende dage. Denne dag var vinden gået over i øst, og blæste med en frisk vind.
Jeg brugte et pennel pullyrig med krogstørrelse 5/0 nederst og 3/0 øverst. Det lyder måske voldsomt, men store skrubber kan gabe over en 3/0, og det var ikke lige skrubber jeg havde i tankerne denne sommerdag. Nej jeg ville gå efter bars, som jeg tidligere havde fået på kysten når der var meget skidt i vandet. Jeg riggede op med hel tobis, hvor jeg stak krogbøjningen igennem tobisens hoved, således krogspidsen sad på den ene side og krogskaftet på den anden. Den øverste krog viklede jeg 2 omgange rundt om kroglinen og stak igennem tobisens bagkrop på samme måde som den anden krog. Derefter viklede jeg agnelastik omkring tobisen og krogene, for at sikre agnen blev på krogene under kastet og under nedslaget i vandet. Krogmontagen giver en meget aerodynamisk agn, som kan kastes endog meget langt. På grund af den megen skidt i vandet, brugte jeg 175 gr. ankerbly med lang wire.
 Normalt går bars tæt under land, men når der er så meget skidt i vandet nær kysten, så går de længere ude, hvor vandet er mere klart. Jeg kastede lige ud på den anden side at 2. revle, tæt på det førnævnte hjørne. Satte surfstangen i stangstativet og strammede linen op.
 
 Så var det kaffetid, her skulle jeg huske at tage den rigtige termokande, for i den anden, er der frosne tobis. Det er en genial måde at opbevare tobis på. Bare køb en billig ståltermokande, læg den i fryseren uden låg på en halv time før man fylder de frosne tobis i den. På den måde har man prima agn hele dagen, og så fylder termokanden mindre end en køletaske med køleelementer.
 
 Hvert tyvende minut udskiftede jeg agnen. Det kræver arbejde at fiske under sådanne forhold, for der kom meget skidt på linen. Men et lille trick er når men spoler ind, at slå på siden af surfstangen når skidtet er ca. en meter fra topøjet, så rystes skidtet for det meste af.
 Ca. klokken halv ti havde wiren på ankerblyet udløst sig, det kunne skyldes skidt på linen eller fisk, for jeg havde ikke set noget hug. Jeg rullede linen ind med stangen flugtende med linen, da jeg mærkede en konstant vægt, gav jeg et kraftig modhug. Jo den var god nok, der var fast fisk og jeg kunne mærke det var en stærk en. Den gik tungt, men da der var mange meter line ude, strakte nylonen sig og jeg kunne derfor ikke mærke fiskens bevægelser. Jeg mærkede et kraftigt træk en gang imellem, når fisken ville tage udløb. Efter få minutter var fisken inde ved land og jeg gik baglæns for at kane fisken op på land ved hjælp af bølgerne. Nu kunne jeg se en sølvblank bars, som tog et sidste desperat udløb. Men dens kræfter var brugt op – den havde også måttet kæmpe mod det skidt, som havde samlet sig på linen.

 Langsom blev den trukket op på land og målebåndet fortalte sandheden sammen med vægten, 51,5 cm. og 1,3 kilo. Smukkere start på juli måned skal man lede længere efter.

                          

 
Af Bue Poulsen.