Hjem |  Forum |  Kalender

                                Kort beskrivelse af klassiske surfstænger

Forord:

For at vejlede nye købere har vi lavet en kort beskrivelse af klassiske kvalitetstænger. I skemaet kan man se de generelle specifikationer og de karakterer som testpanelet har givet dem. Nedenfor gives et par gode råd med på vejen og en kort beskrivelse af de enkelte stænger. Vi har holdt os til de stænger vi kender og som kan købes i dag. Det vil sige, at vi ikke beskriver stænger, som vi ikke selv har  testet, eller som man ikke kan købe fra ny i skrivende stund (foråret 2012). God fornøjelse og køb.

                                                      Med venlig hilsen

                                          Bent Andersen og Bue Poulsen.

 
 
Når man køber en kaste-/fiskestang, så skal man være realistisk med ens evner, det være sig både fysisk muskel kraft og renheden i sin kasteteknik. Ellers vil man ikke få en stang, som man kan udvikle sig med. I værste fald vil man kunne påføre sig selv rygskader, hvis man ikke kan håndtere stangen. Det virker vandvittigt, at en stang kan være så kraftig, men det er lige som med en Formel 1 ræser. Man kommer galt af sted, hvis man ikke ved, hvad man skal gøre for at håndtere den ”så er det sagt”.
Man skal ikke købe for blød en stang, derimod skal man tilstræbe at erhverve sig en stang, som udfordrer en, på den måde udvikler man sig både fysisk og teknisk.
 
Lad det være sagt en gang for alle: Køb kvalitets grej fra starten, for det kan sælges igen, hvis man finder ud af, at grejet ikke passer en alligevel. Discount grej er ikke til at sælge igen, og man får ikke det grej og de kastelængder, som man gik og håbede på. Så lad være med at bruge penge på noget, som i sidste ende kommer til at stå bagerst i garagen og samle støv.
 

          Tryk her for et skema over test resultater, for nedenstående stænger

 

                     Tryk på stang navnet, og få et billede af stangen i aktion.

·         Century TTR: Stangen er Danny Moeskops foretrukne turneringsstang, og er en stang for de tunge drenge (Danny vejer 140 kilo og er regerende verdensmester). Den straffer dem, som ikke har teknikken og fysikken i orden til at understøtte den. Stangen er dog en klassiker for dens alsidighed og for dens forudsigelighed, da den har en ligetil aktion, som ikke på nogen måde kan overraske. En god stang til grov bund og stærke drenge, der har teknikken i orden. Grunden til den ikke får en højere generel karakter er, at det er en tung stang i forhold til kraften i stangen.
 
·        Zziplex Bass: En sand klassiker til alle lette opgaver op til 3 oz + agn. Dens blødhed vil nok narre nogen til at tro, at den ikke kan kaste langt, men den har den legendariske Zziplex X-faktor, som er det rene trylleri, for agnen flyver længere end man kan forvente af sådan en blød og let stang. Vær ikke bange for at kaste igennem med al den aggressivitet som du kan udlade, stangen tager imod den med kyshånd og kaster bare længere.
 
·        Zziplex Powertex Bass: Er ligesom sin lillebror Zziplex Bass, men 1,1 fod længere og vil kaste op til 4 oz + agn med fuld kraft. En stang som man ikke kan lade være med at elske.
 
·        Zziplex XTR (experimental tournament rod) 2006 version: Forgængeren for denne stang havde en længere top, og var mindre kraftfuld. Den nye version er lige delt, lettere og nok verdens mest kraftfulde stang i forhold til dens vægt. Stangen er den mest alsidige og forudsigelige stang som testpanelet har prøvet. Dens progressive aktion er ligetil og vil altid være den stang, som andre superstænge vil blive holde op imod.
 
·         Zziplex ZTI (Zziplex Tournament International): Stangen laves i dag i en EVO (Evolution) version som er 20 % kraftigere. Her er en stang som ikke er forudsigelig under kastet. Den har en stiv spids, men en blødere i nederste del af toppen, det vil sige den er blødere lige ovenover samlingen. Det gør, at stangen låser meget sent op i kastet. Derfor egner den sig næsten kun til hvad den er skræddersyet til, nemlig High Swing pendulum. Bruger man denne teknik, vil stangen give drømmene om lange kast vinger. En blød stang som leverer varen, når den rette teknik bruges.
 
·         Zziplex M427 (står for 427 centimeter lang): Stangen laves i en Hi-Flex version (toppen bøjer mere på grund af mere fleksible kulfibre), og en SU version (Stepped Up), som er 20 % stivere. Tilbage til standart M427, den er pendanten til Centurys TTR, men har en lidt stivere top og lidt blødere bunddel. Det gør den til en drøm at kaste med, for den låser lidt blødere op, og er samtidig en stang som man kan presse. Aktionen er progressiv og forudsigelig, hvilket gør, at den klarer alle kastestile rigtig godt. Ligesom Centurys TTR, er det en stang som kræver god teknik og en god fysik.  
 
·        Zziplex M427 Hi-Flex: (står for 427 centimeter lang og Hi-Flex betyder, at kulfiberen i topdelen bøjer mere end almindelig kulfibre). Stangen er mindre krævende at bruge end standart og SU versionen, da den ikke kræver så ren en teknik, for at blive ladet med kraft under kastet. Det er en rigtig pensionist stang, ifølge et medlem af Team Nordjylland.  
 
·        Zziplex  Full Tournament 2011 model: Stangen er meget blød fra topøjet og cirka 50 centimeter ned. Resten af vejen former stangen en langbue når den er komprimeret. Derfor ligner stangen en omvendt J under kastet. Stangen låser derfor op, og kan på de gode dage presses, så den give de virkelig lange kast. Den er bygget til at kaste med 150 gram effektivt, og det den gør den rigtig godt. Når den skal kaste 175 gram, virker det som om stangen sover og ikke rigtig vågner op.
 
·         Zziplex Zeteque TXL (Tournament X-tra Long): Stangen laves i en Zeteque model (minus TXL), som slet ikke kan sammenlignes med denne model. Her er ganske enkelt verdens hurtigste stang uden sammenligning. Bunden er længere end spidsen, og topdelen reduceres derfor ned i diameter på et kortere afstand, hvilket gør den vanvittig hurtig. Stangen er bygget til de tunge vægte, og retter sig ud med en hastighed som overrasker under hvert eneste kast man udfører. 175 gram føles som 125 gram, og stangen er så hurtig, at den nu også kan fås med en glasfiber topdel (GT model). Det er for at få en langsommere stang, som ikke er så teknisk krævende. Har man teknikken og fysikken til at bakke den op med, så er her en stang som virkelig kan leverer varen, hvis man kan styre den -­­­ .
 
·         Shimano Beastmaster Surf TBMSF130M: En rejsestang ud over det sædvanlige. Den er i 7 dele og er 2,2 fod lang under transporten. Samlet er den 13 fod lang (en 14 fods version kan også erhverves) og er dermed den ideelle rejsestang, til at have med i kufferten på flyveturen eller med på motorcyklen. Den leverer mere, end man kan forvente af en stang med så mange samlinger, og er nok den bedste rejsestang som er lavet til dato. På grund af de mange samlinger, er den ikke en stang som sætter verdensrekorder på kastebanen, for den er hvad den er - et ganske godt kompromis.