Danmarksmesterskab i surfcasting 2017 på Sejerø
Surfcasting i den afskygning, hvorunder det foregår i dag, har en lang eller kort historie alt efter, hvordan man ser på det. I 2017 var det 18. gang at mesterskabet blev afviklet, og det foregik ikke så langt fra den første placering, der i 2000 foregik på Reersø i Vestsjælland. DM arrangeres af Surfcastingsektionen under DSF, i samarbejde med Dansk Surfcastingklub. I 2017 havde vi valgt en eksotisk placering på Sejerø. Med stor velvillighed fra Kalundborg kommune og en god håndfuld usædvanlig imødekommende og hjælpsomme lokale blev det muligt at få en luksus weekend og samtidig holde udgifterne for deltagelse nede på det niveau, vi plejer.
Vi blev indkvarteret på øens lejrskole. En fin ældre rødstensbygning direkte ud til vandet i den sydlige del af øen. Her var alt, hvad vi havde brug for, og Brian og Lasse – to lokale fra øen – havde sørget for skøn aftensmad og lidt øl og vand, så alle kunne møde mætte og tilfredse op til den årlige generalforsamling for Dansk Surfcastingklub om aftenen.
Det eksotiske til trods deltog bare 19 gæve surfcastere i dette års mesterskab. Men vi skulle få en god og spændende dyst alligevel. Lørdag stod slaget om at blive danske mester i disciplinen fiskeri. Vi fiskede fra nordsiden af øen på relativt lavt vand. De lokale havde guidet os lidt og sagt, at de plejede at fiske i sandet på grænsen til tangbæltet, der startede 30-40 meter fra strandkanten. Men surfcastere kan jo også fiske på distancen, så alle huller i tangbæltet længere ude og også selve tangbæltet blev undersøgt for fisk. I tangen fik de fleste mindre savgylter med op, men reglerne om en mindstestørrelse på 20 centimeter gjorde de små savgylter ligegyldige i forhold til konkurrencen. Der blev også landet et par torsk, men de var også under målet.
Heldigvis blev der også landet en del store og tykke skrubber og isinger. Efterhånden fiskede de fleste helt inde under land, for her stod de flade. Desværre for konkurrencen fiskede pladserne fra 10-20 markant bedre, og her lagde særligt Steen Kjær Larsen og Erik Thorsbjerg godt fra land. Tilfældig lodtrækning betød, at Steen og Erik fiskede de samme pladser efter pladsskiftet i midten af konkurrencen. Det samme gjorde Palle Mikkelsen og Kristian Ørsted Pedersen, og da konkurrencen var slut tegnede de fire sig for de fire første pladser, således at placeringen blev:
1. Steen Kjær Larsen (7 fisk)
2. Erik Thorsbjerg (5 fisk)
3. Kristian Ørsted Pedersen (4 fisk)
4. Palle Mikkelsen (4 fisk)
De fire fangede to-tredjedele af alle fisk på dagen. Da pointsystemet giver 10 point per fisk plus ét point per centimeter, så tabte Palle tredjepladsen med sølle fire centimer. I alt blev der landet 26 skrubber over målet og med den største på 40 centimeter samt 5 isinger over målet og med den største på 36 centimeter.
Efter de strabadserende og spændingsfyldte fisketimer ventede at pragtfuldt og tiltrængt måltid med flæskesteg, sovs og kartofler. Det er rigtig mad på sådan en dag. Der blev sendt mange kærlige tanker til Lasse og Brian og deres familier for dette herlige traktement. Efter middagen var der præmieuddeling, som i år kom fra Purefishing, DSF og Kott Fritid
Dagen efter skulle de sidste to konkurrencer afgøres, nemlig kastekonkurrencen samt den kombinerede konkurrence, hvor resultatet fra fiskeriet og kast afgør, hvem der bliver den kombinerede danske mester i surfcasting. Vinden var med os, men den var ganske svag. Senere drejede den lidt eller forsvandt helt, så der var ikke lagt op til de helt store distancer. Resultatet fra kastekonkurrencen spiller som sagt en afgørende rolle for, hvem der bliver den kombinerede mester i surfcasting. Og da Steen Kjær Larsen er en fortrinlig kaster, lå han lunt i svinget til at vinde konkurrencen. Faktisk skulle der mindst to kastere mellem ham og Kristian Ørsted Pedersen, der i øjeblikket er i en klasse for sig selv i kastedisciplinen, for at ændre på et ellers forudsigelig resultat.
Mange forsøgte at lave lidt rav i den, og det blev ekstra spændende, da Kristians første kast var et crack off og de to næste landede udenfor banen. Først med det fjerde og lidt forsigtige kast, lykkedes det Kristian at få et målbart resultat på 210,7 meter. Det blev dagens længste, og dermed vandt Kristian kastekonkurrencen for tredje år i træk. Steen Kjær Larsen kom efter med et kast på 187,9 meter og på tredjepladsen fulgte klubbens formand Per Højsgaard med et kast på 174, 8 meter.
Resultatet betød, at Steen Kjær Larsen også vandt den kombinerede konkurrence som den, der havde klaret sig bedst i begge konkurrencer. På andenpladsen fulgte Kristian Ørsted Pedersen, og på tredjepladsen Per Højsgaard. Nøjagtig ligesom rækkefølgen i kastekonkurrencen.
For at det ikke altid er de samme, der løber med præmierne i kastekonkurrencen, havde vi i år forsøgt os med et sindrigt system, der bygger på gennemsnittet af alle de længste kast for samtlige af deltagerne de seneste to år. Denne gennemsnitlige længde blev holdt op imod gennemsnittet for deltagernes individuelle kastelængde de seneste to år, hvilket resulterer i en personlig kvotient, der knyttes til hver enkelt i kastekonkurrencen. I teorien – og alt andet lige – skulle vi så med kvotienten alle kaste den gennemsnitlige distance, nemlig omkring 167 meter. Den, der på dagen kaster længere, og altså står for den bedste forbedring, præmieres.
På dagen betød det, at alle omregnet kastede mellem 150 og 170 meter, og Bent Andersen, der plejer at vinde fiskekonkurrencer, var den på dagen bedste kaster. Nummer to blev Steen Kjær Larsen og på tredjepladsen kom Kristian Ørsted Pedersen. Der var generel glæde og tilfredshed over måden at fordele præmierne i kast på. Så mon ikke det gentages næste år, hvor flokken samles igen et sted vest for Storebælt til Danmarksmesterskabet i surfcasting 2018.
Kristian