“Surfcasting er fiskeri fra land ud i brænding langs åbne, især sandede havkyster, hvor dybt vand forekommer mellem revlerne. Fangsten er storfisk som f. eks. haj og rokke"
Ovenstående tekst er et citat fra bogen "Jeg er lystfisker" udgivet af Politikens forlag i 1957.
Surffiskeri er i bund og grund medefiskeri med bundsnøre og agn, som vi alle kender fra strand og moler, når vi skal fange fladfisk og torsk. I surfcasting er fiskeriet bare raffineret med kraftigt grej, så man kan kaste meget længere og fiske i hårdt vejr.
Bogen „Surfcasting“ skrevet af Bue Poulsen er den eneste bog om emnet skrevet på dansk. Den er velskrevet og indeholder alt det som er værd at vide om Surfcasting og henvender sig til både begynderen og den garvede. Den kan bl.a. købes via DSF.
Kastevægtene man bruger er typisk på 100 – 225 gram. Den vægt du vælger, afhænger af det fiskeri du vil dyrke. Modvind, stærk strøm og store agn kalder på tunge vægte, medens du i andre situationer kan klare dig med langt mindre. Valget er dit, og diskussionerne blandt folk om hvad der er bedst, er en stor del af fornøjelsen ved sporten.
Der er faktisk ingen begrænsninger, udover hvad din egen fantasi tillader og med hensyn til hvilke arter og fiskevande du vil prøve kræfter med. I denne form for fiskeri er kastelængder på over 100m ganske almindeligt, og de bedste kaster vel op til 175m med en lille agn på et strømlinet forfang. Englænderene kalder det beachcasting og tyskerne Brandungsangeln.
Da vi mennesker jo elsker konkurrence, og ikke kan lade være med at måle os mod hinanden, har surfcasting selvfølgelig også udviklet sig til en konkurrencesport. Der afholdes både fiskekonkurrencer og kastekonkurrencer.
Især casting er udviklet til en selvstændig idrætsgren. For mange udøvere er det castingen i sig selv, der er drivkraften. Især i England holdes der egentlige kasteturneringer. Der afholdes også hvert år et VM. I disse konkurrencer kastes der på en mark eller græsbane, og på linen er der kun monteret et lod. Verdensrekorden er i øjeblikket (2012) ca. 280m, og den danske rekord 232m.
Prøv engang at komme og være med ved nogle af de fælles kastetræninger vi holder. Det du lærer her, kan du tage med direkte ud i dit fiskeri. Du er også garanteret at opleve og dele den berusende følelse af et veludført kast med andre. Disse fællestræninger er også altid et godt forum til løgnehistorier om store fisk og spisning af medbragt kage og humpler. Her er der også altid råd og vejledning med hensyn til grej at hente.Måske er der ikke nogen fælles kastetræning i nærheden af hvor du bor. Så sæt det i gang. Der er altid en i klubben, der vil komme, og være jer behjælpelige med at starte.
Hvis du har lyst til at prøve / være med til træning, så kontakt enten en fra bestyrelsen, eller en af instruktørerne, som så vil være behjælpelig med at finde den / de personer der bor nærmest dig.